chleb portugalski

Chleb portugalski

Od jakiegoś czasu widzę, że chleb portugalski kradnie serca coraz większej liczbie osób. I naprawdę coś w nim jest. Myślę, że może chodzić tutaj o tą wypieczoną, chrupiącą skórkę i pyszny środek. To jest bardzo prosty chleb, zaledwie składający się zaledwie z 4 składników, woda, sól, drożdże i mąka.


Ja sama zakochałam się w tym wypieku. Już dawno widziałam go na zagranicznych stronach u innych osób ale tak nigdy nie było czasu by spróbować. Aż przyszedł ten dzień. Wyrabianie ciasta trwa chwilę ponad 6 minut. Ale sam proces wyrastania pieczenia i czekania to już około 4 godzin. Ale warto, zwłaszcza, że roboty przy nim tyle co nic, zwłaszcza w Thermomix.

Teraz już jest, przepis na chleb portugalski w Cookidoo! Możesz go zrobić korzystając z przepisu po polsku! Polecam!


Chleb portugalski a tak naprawdę to Pão de água, w wolnym tłumaczeniu chleb wodny. Wcześniej był tylko w podstawowej portugalskiej kolekcji, takiej jak nasza „Proste pomysły”.

Jak tłumaczyć przepisy, które są w Cookidoo?

Możesz śmiało skorzystać z mojej ostatniej polecajki jak szybko i komfortowo tłumaczyć przepisy i będziesz przygotowywać ten chleb w Thermomix wg portugalskiego przepisu a na telefonie będzie wygodne tłumaczenie (pamiętaj by otworzyć przepis przez przeglądarkę Chrome).

Ale, możesz też skrzystać z nowej funkcjonalności Coodkioo- Utworzone przepisy. Dzięki tej funkcji, jaką jest tworzenie swoich i edytowanie istniejących przepisów, możesz dowolnie zmienić ten przepis (np. tłumacząc go na inny język, odejmując/dodając składniki, dodawać jakieś dodatkowe punkty w przygotowaniu) i zapisać go w swojej kolekcji „Utworzone przepisy”. Masz tam w niej 100 miejsc. I możesz gotować z tymi ustawieniami! Tylko nie ustawisz wyrabiania ciasta, to będzie trzeba zrobić osobno. Jeżeli masz jakieś pytania co do tłumaczenie albo co do funkcji utworzone przepisy? Daj znać, pomogę!

Co do moich rad- nie piekłam 50 minut a 45 i w 240 stopniach. Ale Ty znasz swój piekarnik i będziesz w stanie dobrze dopasować czas i temperaturę widząc co się dzieje w środku. No i 10 g soli to ciut za mało, ja dam następnym razem 15 g.

A co do chleba to naprawdę polecam, zresztą zobacz!

Koniecznie się pochwal swoim wypiekiem u mnie w grupie, zapraszam!

Kasia Wójcik

Twoja przedstawicielka Thermomix

506624075